24 d'octubre Dia de les Biblioteques



 

El passat 24 d'octubre es va celebrar el Dia Internacional de les Biblioteques. 

Des de l'any 1997 es commemora aquesta data en record de la destrucció de la biblioteca de Sarajevo durant el conflicte dels Balcans per iniciativa de l'Associació Amics del Llibre Infantil i Juvenil. 

L'objectiu de la jornada és recordar la necessitat d'impulsar les biblioteques com a resguard de la cultura dels pobles, dels seus escrits i el seu patrimoni, de fer visible el seu paper a la societat actual com a lloc de trobada amb la cultura i el coneixement i com a instrument de millora de la societat. 

Des de la biblioteca de l'escola ens sumem a la commemoració. I ens toca, sobretot, reivindicar la importància de les biblioteques escolars i la necessitat de fer-les realment viables pel seu important paper de democratització de l'accés a la cultura i al coneixement i per ajudar a garantir l'equitat educativa.  

Si ho voleu celebrar amb nosaltres ho podeu fer a través d'aquestes dues iniciatives:







El Grup Bibliomèdia és un àmbit de treball de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya format per persones dedicades a l'educació, que treballen per a l'establiment i la consolidació de la biblioteca escolar en centres educatius d'infantil, primària i secundària perquè creuen que la biblioteca escolar és imprescindible per a la formació dels nois i noies. 


En motiu de la commemoració del Dia de les Biblioteques i com a mostra del seu valor han fet un recull d'experiències de com les biblioteques escolars continuen treballant i engegant projectes malgrat la situació actual. 


Entre totes aquestes iniciatives i projectes hi podeu trobar "La biblioteca a l'aula", el projecte de préstec a l'aula que hem engegat aquest curs a la nostra escola. Els podreu llegir aquí:


Celebrem la biblioteca en temps de pandèmia



El Programa biblioteca escolar "Puntedu" s'inicia el curs 2004-2005 dins el marc dels Programes d'Innovació Educativa amb l'objectiu de potenciar la biblioteca escolar dels centres educatius de Catalunya. 


Expliquen a la seva pàgina web que aquest any més que mai, amb la problemàtica que planteja la COVID-19, les biblioteques escolars són imprescindibles. De forma presencial o virtual, centralitzades o deslocalitzades, continuen fent la seva feina, apropant la lectura als infants i donant suport a l’aprenentatge. 


És per aquest motiu que es proposen destacar el seu paper com a recurs que ajuda a prevenir i pal·liar les fractures social i digital i volen agrair, sobretot, la feina dels centres, dels docents i responsables de les biblioteques escolars, dels alumnes i de les famílies que treballen per fer-ho possible.


Podeu trobar fotografies, vídeos, textos... on es destaca el paper de les biblioteques escolars a les xarxes amb l'etiqueta #diabibliotecapuntedu


Dia de la Biblioteca, aquest any més que mai








Comentaris

Entrades populars